Aardappelwaaiers

Deze prachtige aardappelvormen uit de oven, die lijken op een accordeon, zijn eenvoudig te maken. Door de bereiding in de schil geven ze je maaltijd een stevige bite. Ze worden eigenlijk Hasselback-aardappels genoemd naar het Zweedse restaurant waar ze ooit als eerste gemaakt zijn.

 

Ingrediënten:

  • 1 teentje knoflook, gepeld

  • 2 middelgrote Carisma aardappels per persoon, ongeschild

  • olijfolie

  • paar blaadjes salie

 

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Hak de knoflook fijn en was de aardappels.

  • Maak de accordeons. Dit doe je door om de halve centimeter een inkerving in de aardappel te maken. Snijd niet verder dan tot 1 centimeter boven de onderkant, zo blijven de schijfjes aan de aardappel zitten.

  • Leg de accordeons in een braadslee. Vul een aantal inkervingen met salieblaadjes en wat andere inkervingen met de fijngesneden knoflook. Besprenkel het geheel met olijfolie.

  • Bak het gerecht in ongeveer 40 minuten gaar, goudbruin en knapperig.

Geen grap... aardappelsap

Gebruik één gewassen en ongeschilde Carisma® per persoon. Snijd de aardappel in blokjes en vermaal deze in de blender. Je brengt dit voedzame drankje op smaak met wortel- of appelsap. Proost, op je gezondheid! 

 

 

Aardappeltorentjes

Zin in een bijzonder en gemakkelijk bijgerecht? Maak dan feestelijke torentjes van een stevige aardappelpuree (zonder melk). Succes verzekerd!

 

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 kg Carisma® aardappels

 

Bereiding:

  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe ze in een pan met ruim water, kook ze in ongeveer 20 minuten gaar. Giet het water af en stamp de aardappels tot een puree. 

  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe de puree in een spuitzak met een gekartelde spuitmond. Maak kleine torentjes en zorg voor voldoende afstand op de plaat. Tijdens het bakken zetten de torentjes namelijk iets uit. 

  • Plaats de plaat kort onder de grill totdat de aardappeltorentjes mooi bruin gekleurd zijn. 

 

Schoonmaakwonder

Heb je aardappels iets te lang laten liggen? Gebruik ze dan eens om schoon te maken. Ze slagen met glans voor hun poetsexamen. 

 

  • Je kunt een spiegel weer laten glimmen met een rauwe, doorgesneden aardappel. Bestrijk het oppervlak ermee, maak daarna schoon met water en wrijf de spiegel vervolgens droog met een krant.

  • Doffe glazen of een vuile karaf? Ze worden weer blinkend schoon als je ze even laat weken in water met een fijngesneden aardappel. Behandel ze vervolgens met een halve citroen. Spoel de glazen en of de karaf na met water en poets ze op met een droge doek.